Du kan beställa produkter genom att navigera på webbplatsen och lägga dem i varukorgen en i taget.
Om du redan känner till produktkoderna kan du också använda alternativet Snabborder, där du endast behöver fylla i koderna och antalet i en tabell och skicka den till oss. Du kommer till snabbordertabellen via länken SNABBORDER
Hur sköter jag en diskho i rostfritt stål från Blanco?
För normal rengöring rekommenderar vi vanligt handdiskmedel. Skölj därefter diskhon med varmt vatten och torka den torr. Vi rekommenderar att du rengör diskhon en gång i månaden med Blanco DeepClean rengörings- och vårdmedel för rostfritt stål.
Daglig rengöring med vanligt diskmedel eller DailyClean+.
Vid behov: rengöring och polering med Blanco DeepClean för rostfritt stål.
Grundlig rengöring med Blanco DeepClean:
Applicera Blanco DeepClean på en fuktig trasa eller svamp
Skrubba diskhon i den riktningen som stålet blivit borstat
Skölj diskhon och torka bort alla vattendroppar genom att röra svampen i borstningsriktningen
Avsluta med att torka diskhon med en torr trasa
Ytan blir blank och ren (upprepa rengöringen enligt ovanstående anvisningar om det finns smuts kvar)
För att rengöra hörnen i diskhoar med en liten radie effektivt, använd Blanco DeepClean och en så liten borste som möjligt
För Durinox-diskhoar räcker det med att rengöra med en fuktig svamp/mikrofiberduk och lite diskmedel – du behöver alltså inte använda Blanco DeepClean för att polera en Durinox-diskho.
Du kan beställa Blanco DeepClean rengörings- och vårdmedel för rostfritt stål (1133) här. Du kan också beställa Blanco DailyClean+ effektivt kalkborttagningsmedel (1132) här.
Hur rengör och sköter jag plastdelar i Blanco-diskhoar?
Plastdelar som ingår i Blanco-diskhoar eller finns som tillbehör, t.ex. sköljskålar, ska rengöras efter dagliga användning med vanligt diskmedel för hand. Plastdelarna får inte rengöras i diskmaskin. Till många av Blancos diskhomodeller finns tillgängligt även motsvarande delar gjorda av rostfritt stål.
Hur sköter jag en Silgranit-/kompositho?
Om du har hällt färgande ämnen som te eller kaffe i diskhon, skölj diskhon med vatten direkt efter användning för att undvika kalkavlagringar. Om kalk fastnar på ytan, fäster smutset sig så småningom på kalken. Använd vanligt diskmedel vid rengöring.
Metallränder från stekpannor eller andra metallföremål kan tas bort med en svamp fuktad med diskmedel eller matolja – använd cirkulära rörelser.
Rekommenderade vård- och rengöringsmedel för SILGRANIT-/komposithoar:
Daglig rengöring:
Använd diskmedel för att undvika fläckar
Vid behov: Rengör med diskmedel och en fuktig trasa eller svamp. Skölj diskhon med vatten och torka den efteråt
Alla fläckar och ränder m.m. bör rengöras direkt med vatten och diskmedel eller t.ex. Blanco DailyClean+.
Grundlig rengöring:
Spraya Blanco DailyClean+ på ytan och låt verka en stund. Skölj och torka med en mikrofiberduk. Upprepa vid behov.
Applicera därefter SILGRANIT DeepClean på diskhons yta och sprid ut med den röda sidan av en fuktig svamp. Låt verka i ca 5 minuter. Fukta svampen på nytt och rengör hela diskhon med cirkulära rörelser och lätt tryck. Skölj med rent vatten och torka till sist med mikrofiberduk. Upprepa vid behov.
Du kan beställa Blanco DeepClean Silgranit-set (1131), som även innehåller Blanco DailyClean+, här.
Hur sköter jag en diskho i keramiskt material?
För daglig rengöring behövs varmt vatten, en trasa och lite rengöringsmedel. Svåra fläckar är lättast att ta bort direkt efter att de uppstått. Vi rekommenderar att använda Blanco DeepClean Ceramic rengöringsmedel.
Rengöringsmedlet löser upp fett och kalkrester samt tar bort metallfläckar. Dessutom polerar och skyddar DeepClean Ceramic ytan på diskhon. Produkten är avsedd för grundlig rengöring av keramiska diskhoar och blandare. Du kan även använda DeepClean Ceramic på blanka eller satinpolerade diskhoar i rostfritt stål och keramiska hällar.
Undvik att dra föremål med vassa kanter eller knivar över den keramiska ytan för att förhindra repor. Vassa föremål som faller ner kan skada ytan på diskhon.
Genom att följa skötselråden noggrant förlänger du diskhons livslängd och bevarar dess eleganta utseende.
Du kan beställa Blanco DeepClean Ceramic rengöringsmedel (1135) här.
Du hittar också rengöringsanvisningar här: Rengöring av diskhoar – Lapetek
Färska frukter, grönsaker och många års stark solljus är utmanande för diskhons yta över tid. Trots detta är en Silgranit-ho, som är tillverkad av stenmaterial, mycket hållbar och står ut väl emot dessa påfrestningar. När du följer skötselråden bevaras färgen i Silgranit-hon mycket bra, även vid långvarig användning.
Fördelar med Silgranit-materialet:
Tåligt mot slitage, värme och vanliga ämnen i köksmiljön – det gör att en BLANCO-diskho håller sin färg trots daglig användning.
Som med alla diskhomaterial uppstår med tiden även normalt slitage och användningsspår på Silgranit-diskhoar, vilket kan förändra ytan något. Framför allt tunga kärl som grytor och kastruller kan med tiden påverka ytan. Även om det uppstår spår av slitage påverkar det inte diskhons funktionalitet eller värde.
Diskhoar i rostfritt stål:
Färgade diskhoar i rostfritt stål tillverkas med PVD-beläggning. Diskhoar med PVD-beläggning har liknande egenskaper som vanliga hoar i rostfritt stål. De tål normal användning och slitage, men tunga föremål som gjutjärnspannor och stora grytor bör hanteras varsamt i diskhons botten. När tunga och grova föremål glider över ytan kan de repa alla diskhoar i rostfritt stål, oavsett ytbehandlingen.
Att det uppstår märken och att färgen förändras är en del av det normala slitaget vid användning.
Använd inte svampar med slipande ytor (som mirakelsvampar eller PataPata) vid rengöring, eftersom de kan repa ytskiktet på diskhon.
Genom att använda ett botten galler som är anpassat för diskhons botten, kan du undvika repor och samtidigt underlätta rengöring samt snabba på torkningen av disken.
Botten galler finns att köpa som tillbehör i vår webbutik.
Vad beror spår/ojämnheter av på undersidan av Silgranit-/kompositdiskhon?
Mönstren på undersidan av Silgranit-hon kan variera mycket beroende på tillverkningstekniken. Den synliga sidan av diskhon är vänd mot formen och är slät, som den ska vara. "Bottensidan" av diskhon är vänd uppåt i formen, och under härdningsprocessen bildar materialets beståndsdelar olika mönster och spår och ibland kan de vara mer framträdande.
Ytan på undersidan påverkar varken diskhons hållbarhet eller garantin, utan är en normal egenskap som hör till tillverkningsprocessen.
Läs mer om tillverkningen av Silgranit-diskhoar och materialets egenskaper i vårt avsnitt om material information.
Varför avviker den medföljande tillbehörs- eller reservdelen från den ursprungliga delen?
Produkter samt deras tillbehör och reservdelar utvecklas kontinuerligt, vilket innebär att det kan förekomma skillnader jämfört med de delar som medföljde vid den ursprungliga leveransen (till exempel vikt eller färgnyans).
I de flesta modeller är detta möjligt. Då behöver du beställa ett separat pop-up reglage paket som innehåller reglage, vajern, korgventilen och pop-up till en pop-up korgventil. Dessa delar ersätter de delar som levereras som standard med diskhon.
Kan en korgventil med pop-up reglage bytas ut till en manuell korgventil?
En korgventil med pop-up reglage kan bytas till en manuell korgventil genom att ta bort reglaget och vajern, och därefter köpa en manuell korgventil som passar diskhon. I vissa fall måste även korgventildelen bytas.
För köksdiskhoar finns en gemensam produktstandard, vilket innebär att de ska vara försedda med CE-märkning. CE-märkningen visar att produkten har testats enligt en standardiserad metod och att den uppfyller den angivna prestandanivån. En prestandadeklaration (Declaration of Performance = DoP) är ett krav för CE-märkning. Du kan ladda ner prestandadeklarationerna för diskhoarna via länkarna nedan:
Urtagningsritningar för Blanco-diskhoar finns på vår webbplats i samband med respektive diskhomodell under länken Bilagor - Urtagningsmått, där du hittar den senaste informationen för varje modell. Du kan också söka urtagningsinformation via länkarna nedan:
Korgventiler kan beställas från vår reservdelsbutik. Eftersom korgventilerna varierar i storlek och modell beroende på diskho, bör du noggrant kontrollera vilken modell du har och jämföra med bilden i webbutiken. Ventildelen på bilden måste se exakt likadan ut som din nuvarande. Du hittar dem i vår webbutik genom att söka på ”korgventil” eller "bottenventil".
Om du är osäker, ta en bild på typbrickan på undersidan av diskhon och bifoga den i ett meddelande till vår kundtjänst via Care, så hjälper vi dig att hitta rätt modell.
Om du inte hittar en helt motsvarande produkt, finns inte just den korgventilen längre tillgänglig.
Varför rinner inte vattnet ordentligt bort ur RFS-diskhon?
Alla Blanco-diskhoar har lutning mot korgventilen.
Bänkskivan och diskhon måste vara i linje för att vattnet ska rinna mot korgventilen från alla riktningar. Om de inte är i linje kan vattnet samlas i hörnen eller på kanterna, och då behöver bänkens och diskhons läge justeras.
Om vattnet ändå inte rinner bort ordentligt kan det bero på att ytan är smutsig – kalk eller annan smuts kan förhindra vattnet från att rinna. Därmed, rengör diskhon grundligt med Blanco DailyClean och DeepClean, så kommer vattnet att pärla sig från ytan. Rengöringsmedlen kan beställas från Lapeteks WebShop.
Varför stängs inte korgventilen helt och hållet med pop-up reglaget?
Under silkorgen (1) finns en propp (2) med en centrumpinne (3) i nedre delen, vars längd måste justeras till rätt mått. Om bottenproppen inte öppnas ordentligt, skall centrumpinnen vridas motsols (blir längre). Om bottenproppen däremot inte stängs ordentligt, skall centrumpinnen vridas medsols (blir kortare). I öppet läge ska vattnet rinna ut och i stängt läge fungerar silkorgen som en propp. Om vattnet inte rinner ut ordentligt ur diskhon är centrumpinnen (3) för kort och om vattnet inte stannar i hon är centrumpinnen (3) för lång. Justera skruvens längd korrekt och kontrollera att silkorgens pop-up fungerar felfritt.
Traditionella modeller:
I silkorgen sitter en centrumpinne (1) vid undersidan, vars längd måste justeras till rätt mått. Justeringen görs genom att vrida centrumpinnen (2) till bottenproppen motsols via silen tills du kan förlänga/förkorta skruven (3). I öppet läge ska vattnet rinna ut och i stängt läge fungerar silkorgen som en propp. Om vattnet inte rinner ut ordentligt ur diskhon är centrumpinnen (1) för kort och om vattnet inte stannar i hon är centrumpinnen (1) för lång. Justera skruvens längd korrekt mått och kontrollera att silkorgens pop-up fungerar felfritt.
Kalkhalten i kranvattnet varierar beroende på ort och land. Kalk som fastnar på hon syns som ljusa fläckar. Fläckarna uppstår ofta där vatten blir stående efter att vatten har hällts i hon. När vattnet avdunstar lämnar det kalk som samlar smuts. Kalk byggs upp i lager tillsammans med smuts oavsett vilket material eller färg hon har, och det krävs flera rengöringsgånger för att få bort flera lager av kalk. Diskhon bör rengöras efter varje användning innan smuts- och kalklager hinner byggas upp och sätta sig på ytan.
Kalk som finns på hon bör rengöras med rengöringsmedlet Blanco DailyClean.
Om det finns ett kalklager på ytan fastnar all smuts lättare än i en ren ho.
Rostfläckar på ytan i en rostfri ho orsakas av metallpartiklar som kommit från exempelvis rörsystem eller verktyg. Dessa partiklar fastnar på ytan och börjar rosta snabbt, vilket ser ut som rostfläckar på diskhon. För att undvika onödiga repor bör man först försöka ta bort metallpartiklarna med icke-slipande rengöringsmedel. När alla fläckar har tagits bort ska hon sköljas, torkas noggrant och lämnas torr över natten.
Om rostfläckarna har suttit länge och de inte lossnar vid vanlig rengöring kan det krävas en mer omfattande rengöring. Vid behov kan ättika eller citronsyra användas.
Det är viktigt att alla rostfläckar avlägsnas helt. Observera att användning av stålull eller liknande (t.ex. mirakelsvamp) lämnar repor i ytan. Rengöringen försämrar dock inte funktionen hos den rostfria hon, även om repor kvarstår. Efter rengöring ska hon sköljas mycket noggrant, torkas och lämnas torr över natten.
Vid grundlig rengöring rekommenderar vi Blanco DeepClean RST-rengöringsmedlet. Utöver rengöring, polerar det även ytan på diskhon. Medlet finns att beställa i Lapeteks webshop.
Eftersom rostfläckar orsakas av yttre faktorer och av rostfritt ståls allmänna egenskaper täcks de inte av produktgarantin.
Alla Blanco-diskhoar har en typetikett undertill som identifierar produkten. Om du har frågor om din ho, ta ett foto på etiketten under diskhon och bifoga det i ditt Care-kontaktformulär. På så sätt säkerställer du att du får rätt information och rätt reservdel vid behov.
Vill du hitta produktens namn eller artikelnummer? Kolla i filen nedan.
Flödesbegränsaren, dvs. strålsamlaren, lossas med den röda plastnyckeln som följer med i blandarförpackningen. Vrid moturs för att ta loss den. Strålsamlaren skruvas tillbaka medurs.
En flödesbegränsare är en strålsamlare som begränsar vattenflödet till en angiven literkapacitet per minut oavsett tryckvariationerna i vattenledningen.
Till de flesta blandar modeller finns en flödesbegränsare tillgänglig, och i vissa modeller är den standard. Dess uppgift är att upprätthålla ett förutbestämt vattenflöde oberoende av det aktuella vattenledningstrycket. En strålsamlare med flödesbegränsare kompenserar även för tryckvariationer inom intervallet 1–8 bar, vilket ger ett jämnt och behagligt vattenflöde och minskar stänk i diskhon från variationer av vattentryck i rörsystemet. Därutöver minskar en flödebegränsare på användningen av vatten.
Vad är diametern på hålet i bänkskivan för Blanco-blandare och pop-up reglaget?
Produkter samt deras tillbehör och reservdelar utvecklas kontinuerligt, vilket innebär att det kan förekomma skillnader jämfört med de delar som medföljde vid den ursprungliga leveransen (till exempel vikt eller färgnyans).
Är svängradien på pipen för Lapetek Lino-blandarna begränsad?
Pipen på Lapetek Lino-blandarna är i leveransförpackningen vriden i sidled för att skyddas vid transport. Vid installation ändrar installatören pipens position och justerar svängradien med det medföljande justeringsblocket enligt installationsanvisningen.
På modellerna Lapetek Lino-A, Linopin-A, Lino-SA, Linopin-SA, Round-A och Level-A kan svängradien på pipen justeras mellan 60 och 270 grader.
På modellerna Lino 10-A, Lino 20-A, Lino 30-A och Lino 40-A är svängradien 120 grader och kan inte justeras.
Svängradien för pipen på alla Lapetek-blandare anges på produktens produktsida. Du kan kontrollera svängradien för den valda blandaren under avsnittet: Pipens svängradie.
Varför är blandaren inte stabil och vad kan man göra åt det?
Ju högre blandare, desto lättare kan den börja vingla. Även monteringssättet och diskhons konstruktion påverkar stabiliteten. Blandaren bör alltid ha en tillräckligt stor fästbricka som monteras på undersidan av diskhon.
Ju högre kvalitetssegment diskhon tillhör, desto stabilare är dess konstruktion och det möjliggör att större och högre blandare kan installeras utan problem. I till exempel Blancos SteelArt- eller Silgranit-diskhoar kan även en större blandare installeras utan att den vinglar.
För alla BLANCO-blandare finns dessutom en stödbricka tillgänglig som stabiliserar blandaren (se blandarstödbricka).
Varför kommer det inte tillräckligt eller jämnt med vatten från blandaren, utan det stänker åt sidorna?
I blandarens pip finns en strålsamlare vars uppgift är att få vattnet att rinna jämnt. Om det stänker åt sidorna eller flödet är mindre än normalt, kan strålsamlaren vara igensatt av partiklar som kommit med vattnet t.ex. kalk. Strålsamlaren är enkel att rengöra själv. Ta bort den, skölj rent och skruva tillbaka den. Du kan också beställa en ny strålsamlare i vår webbutik.
Produktkoden finns inte på själva blandaren. Du kan kontrollera den på följesedeln eller kvittot. Du kan också skicka en bild på blandaren till kundtjänst via Care-formuläret.
Reservdelar till sopsorteringskärl omfattar delar till de sopsortering system som finns i Lapeteks sortiment, såsom hinkar, lock till mekanismer, utdragbara lådor, monteringssats och skenor. Passande delar och tillbehör för produkten listas under produktnamnet. Välj först den produkt du söker reservdelar till, så visas en sprängskiss som hjälper dig att välja rätt del. Vi strävar efter att erbjuda reservdelstillgänglighet i 10 år för alla våra produkter. Reservdelstillgängligheten gäller slitdelar.
Ytterligare tillbehör och extra hinkar/kärl kan vid behov beställas via vår webbutik under Tillbehör och reservdelar.
Med tillbehör gör du sopsorteringen ännu mer mångsidig. Ett kolfilter minskar lukter från avfallet och håller skåpet fräscht, medan ett lock till sopsorteringskärlet håller även de sista lukterna borta från köket. Clip-hållare för soppåsar ser till att påsen hålls på plats oavsett storlek. Movex fotpedalen gör det möjligt att använda sopsorteringen utan händer – perfekt t.ex. när du har smutsiga händer från matlagningen.
Ytterligare tillbehör och extra hinkar/kärl kan vid behov beställas via vår webbutik.
Med ett Bio-lock minskar du lukt från komposterbart avfall. BLANCO AktivBio är ett lock med aktivt kolfilter som tillsammans med rostfritt stål reducerar lukt från bioavfall. Locket finns för både 6 l och 8 l hinkar. Filtret är enkelt att byta och bör bytas ungefär var tredje månad.
Kan jag byta ut eller beställa nya avfallshinkar till sopsorteringen?
Tack vare det breda urvalet av storlekar av hinkar kan du välja de hinkar som bäst passar dina behov. Olika storlekar och en tvärslå gör det möjligt att beställa till extra hinkar eller byta till större utan att behöva byta hela ramen.
Hinkarna är lätta att flytta och rengöra. Med det breda storleksutbudet kan du välja den lösning som bäst passar dig. Du kan även uppdatera antalet hinkar senare, t.ex. genom att byta en stor hink till två mindre.
Den högklassiga, uppdaterade utdragbara ramen för avfallshantering är enkel och snabb att installera, och alla dess delar är hållbara och lätt att rengöra.
Via länken nedan hittar du alla möjliga hinkkombinationer och du kan välja en passande uppsättning eller se hur du kan uppdatera ditt nuvarande system.
Varför avviker den medföljande tillbehörs- eller reservdelen från den ursprungliga delen?
Produkter samt deras tillbehör och reservdelar utvecklas kontinuerligt, vilket innebär att det kan förekomma skillnader jämfört med de delar som medföljde vid den ursprungliga leveransen (till exempel vikt eller färgnyans).
Med Blancos avfallssystem hittar du en passande sorteringslösning för ditt kök. Alla avfallsmekanismer är utformade med fokus på snabb och enkel installation samt stabil konstruktion. Blanco sopsortering har en kompakt design som tillsammans med många smarta detaljer underlättar vardagens köksrutiner.
Med ett avfallssystem från Blanco utnyttjar du underskåpet på bästa sätt för sortering av avfall. Vi erbjuder Blanco-system med 1 till 4 hinkar för att underlätta sorteringen. Du kan välja mellan flera monteringsalternativ:
Utdragsmodellerna SELECT II
FLEXON för installation i låda
SELECT BOTTON, som monteras i underskåpets botten
SINGOLO, som fästs i skåpsluckan – enkel och praktisk, särskilt för mindre kök
Tillbehör till systemen ökar användarvänligheten ytterligare. I Orga-modellerna finns dessutom en utdragbar övre låda med tre korgar för sortering av rengöringsmedel, borstar, soppåsar eller batterier.
Följ sorteringsanvisningarna i din kommun för att främja återvinning av avfall.
Köksfläktar och spiskåpor
Varför avviker den medföljande tillbehörs- eller reservdelen från den ursprungliga delen?
Produkter samt deras tillbehör och reservdelar utvecklas kontinuerligt, vilket innebär att det kan förekomma skillnader jämfört med de delar som medföljde vid den ursprungliga leveransen (till exempel vikt eller färgnyans).
Köksfläktens eller spiskåpans knappar reagerar inte normalt – ta bort skyddsfilmen från kontrollpanelen och återställ enheten (Texa, Jona, Cara)
Lokala störningar i elnätet kan orsaka spänningsvariationer som påverkar elapparater. Det kan till exempel medföra att spiskåpans knappar inte reagerar/ fungerar som de ska.
Kan spiskåpan/köksfläkten installeras högre upp än rekommenderat?
Generellt sett orsakar en höjning med 10–20 cm inga problem, men risken för att matos passerar förbi köksfläkten ökar då man installerar fläkten högre än rekommenderat. Bostadens specifika förhållanden (t.ex. tryckförhållanden) påverkar hur stor påverkan är.
Spiskåpa med centralfläktstyrning startar inte ventilationssystemet/centralfläkten efter installation eller kåpans belysning fungerar inte
Kabeln från kontrollpanelen och/eller belysningen är inte korrekt ansluten, eller så har styrkablarna till centralfläkten kopplats felaktigt. Styrkablarna finns bakom fettfiltret. Installationen ska utföras av en yrkeskunnig person enligt installationsanvisningarna.
Motorn i köksfläkten är inte källan till fettet, utan fett har samlats i köksfläktens inre delar vid matlagning. Fettfiltren ska rengöras regelbundet i diskmaskin eller för hand med diskmedel och varmt vatten. Fläktens insida bör även torkas av med en mjuk trasa fuktad med ett allrengöringsmedel för kök, för att avlägsna ansamlat fett.
Observera att smutsiga fettfilter leder till fettansamling i fläktens inre delar, vilket innebär brandrisk.
Kåpan ska vara av samma typ som den tidigare, givet att ventilationssystemet i bostadsbolaget inte ändrats. Om nuvarande modellen inte är känd, bör man kontakta bostadsbolaget/förvaltaren eller en VVS-fackman. Vid behov ska bostadsbolaget/förvaltaren bekräfta vilket ventilationssystem som används. Olika systemalternativ presenteras här.
Om det gäller alternativ X1 eller X2, ska bostadsbolaget uppge tillverkare och modell på centralfläkten samt elritningen.
Vilka filter finns det och hur underhåller man dem?
Alla köksfläktar har ett fettfilter som avlägsnar fett från luften innan den når fläktmotorn. Detta är viktigt för att skydda motorn från fett. Filtren måste rengöras regelbundet (beroende på användning, var 1–3:e månad), annars riskerar man skador på fläktmotorn.
Lapeteks köksfläktar är alltid utrustade med fettfilter som kan rengöras i diskmaskin.
Fläktens insida bör också rengöras regelbundet med en mjuk trasa fuktad med allrengöringsmedel för kök för att ta bort överflödigt fett. Observera att orengjorda fettfilter leder till fettansamling i kåpans inre delar, vilket innebär brandrisk.
AKTIVT KOLFILTER
Aktivt kol är ett material som binder lukt och matos. Aktivt kolfilter används i köksfläktar där det inte finns möjlighet till en frånluftskanal. Matoset passerar genom kolfiltret och den renade luften återgår till rummet. Det finns flera typer av kolfilter, som ofta minskar sugeffekten (på grund av luftmotstånd) och ökar ljudnivån.
AKTIVT KOLFILTER / UTBYTBART
Utbytbara kolfilter är engångsfilter som bör bytas cirka var tredje månad beroende på användningen. Aktivt kol består av små kolpartiklar som binder lukt och os till sig.
AKTIVT KOLFILTER / LONGLIFE
Longlife-kolfilter har metallås och en ram samt inre delar i aluminium. I stället för att bytas ut, rengörs och återaktiveras filtret normalt var tredje månad. Rengöring sker i diskmaskin på högsta temperaturprogram och återaktivering genom att placera filtret i en 100 °C varm ugn i cirka 10 minuter.
Filtret har en livslängd på cirka tre år beroende på användning, därefter bör det bytas ut.
Kan man styra en husventilationsfläkt med en köksfläkt med centralventilation?
Köksfläktarna har delvis en indikatorfunktion som kan återställas.
Fettfilter: När bokstaven F och vald hastighet (t.ex. F och 1) blinkar växelvis på displayen, behöver fettfiltren rengöras. Fettfiltren kan rengöras i diskmaskin. När filtren är rengjorda kan indikeringen återställas genom att trycka på ljusknappen i cirka 5 sekunder tills blinkningen upphör.
Aktivkolfilter: När bokstaven A och vald hastighet (t.ex. A och 1) blinkar växelvis på displayen, behöver aktivkolfiltren bytas ut. När filtren är utbytta kan indikeringen återställas genom att trycka på ljusknappen i cirka 5 sekunder tills blinkningen upphör.
Behovet av rengöring och byte av filter beror på matlagningsvanor och hur ofta köksfläkten används.
Metallfettfilter bör rengöras för hand eller i diskmaskin minst en gång i månaden, beroende på användning. Ett smutsigt fettfilter avlägsnar inte fett ur luften utan det tränger in i motorn, vilket minskar sugeffekten, ökar ljudnivån och medför brandrisk.
Om köksfläkten är utrustad med ett aktivkolfilter beror åtgärden på vilken typ av aktivkolfilter det är.
Utbytbara filter bör bytas var 3–6 månad eller minst en gång per år. Longlife-aktivkolfilter ska rengöras var 3–6 månad. Rengöringen sker i diskmaskinens med det hetaste programmet, och därefter aktiveras filtret i ugnen i cirka 10 minuter i 100 °C.
Vad gör köksfläkten bullrig och hur kan jag påverka ljudnivån?
Oftast orsakas ljudnivån i köksfläkten av luftflödet och därför rekommenderar vi att använda en hastighet som passar matlagningssituationen. I Lapeteks köksfläktar strömmar luften så fritt som möjligt genom filterkärnan, vilket minskar uppkommande ljud. Ett alltför smalt ventilationsrör ökar också ljudnivån, så vi rekommenderar att använda ett rör med diameter på 160 mm.
Ljudnivån är högre om rördragningen är lång och har många och skarpa böjar (vilket märks särskilt i 125 mm rör). Ju större motstånd i ventilationskanalen, desto högre ljud från köksfläkten. Om köksfläkten ger ifrån sig ett resonans-ljud, kontrollera att köksfläkten är ordentligt fastsatt.
Ett fladdrande ljud när köksfläkten är avstängd eller på lägsta hastighet orsakas av att luftströmmen, under rätt förhållanden och tillräckligt blåsigt väder, skapar sug i ventilationskanalen som får backventilens klaffar att slå. Det kan också bero på att luftströmmen inte orkar öppna klaffarna helt vid lägsta hastighet på grund av motstånd i rören.
Om ljudet är störande kan det dämpas ner genom att placera ljudabsorberande material, t.ex. en tunn bit skumplast, på platsen där klaffarna slår ner. Ett annat alternativ är att installera en separat backventil högt upp i röret där ljudet inte är störande. Dessa åtgärder påverkar inte produktens garanti.
Att ta bort backventilen rekommenderas inte under några omständigheter! Utan backventil kan kall luft tränga in i rummet genom röret, vilket kan orsaka kondensbildning i kanalen så att kondensvatten som rinner från fläkten skadar apparaten.
Observera att ändringar i produkten för att minska ljudnivån inte omfattas av garantireparationer.
Varför släpper min köksfläkt/spiskåpa in kall luft, samlar is på ytan eller droppar vatten?
Orsak / Kall luft kommer in i rummet genom spiskåpan: Kall luft som kommer in i köket via fläkten beror på för högt undertryck i bostaden, en icke installerad backventil eller otillräcklig isolering av ventilationsröret.
Möjliga åtgärder: Säkerställ korrekt undertryck (tips finns under avsnittet ”Varför avlägsnar inte fläkten matos tillräckligt?”) och att backventilen är korrekt installerad samt att ventilationsröret är tillräckligt isolerat.
Orsak / Vatten kommer in genom spiskåpan: På grund av ovan nämnda orsaker kondenserar inkommande luft till vatten, då vattenångan i luften kondenserar inuti ventilationsröret (även på utsidan om det är oisolerat), och vattnet rinner ut genom spiskåpan. Vattnet kan frysa i röret och rinna ut efter att röret värms upp, eller direkt när det kondenseras.
Kondens bildas när daggpunkten är felplacerad i röret.
Möjliga åtgärder: Kondens uppstår inte på grund av spiskåpan, men problemet kan minskas genom att använda fläkten i minst 10–15 minuter efter avslutad matlagning. Då hinner röret torka från den fuktiga luften som bildas under matlagning. Många Lapetek-modeller har ett separat avstängningsläge som lämnar fläkten på för en kort tid och därefter stänger av den av sig själv.
Varför suger min köksfläkt inte upp matos tillräckligt bra?
För att förbättra borttagningen av matos i köket rekommenderas det att starta köksfläkten några minuter innan matlagningen påbörjas, så att luftflödet i köket leds i önskad riktning.
Dålig uppsugningsförmåga hos köksfläkten kan bero på flera faktorer. Nedan listas de vanligaste orsakerna med tillhörande åtgärdsförslag:
Orsak: Det kommer inte in tillräckligt med ersättningsluft i rummet, vilket leder till för högt undertryck i utrymmet. Åtgärd: Kontrollera om det finns tillräckligt många ventiler för ersättningsluft i bostaden. Du kan testa detta genom att öppna ett fönster på glänt i ett annat rum och sedan starta köksfläkten. Observera dock att för mycket tillförd luft kan leda till cirkulation i köket, vilket kan ge motsatt effekt. Om fläkten suger bättre efter detta test, är orsaken (eller en delorsak) brist på ersättningsluft. Testa även motorfunktionen på olika hastigheter och kontrollera att varvtalet ökar på rätt sätt.
Observera att ventilationsaggregatet kan ta emot kontaktinformation från köksfläkten, vilket möjliggör justering av husets undertryck. För detta krävs en tryckskillnadsomkopplare som kan beställas från Lapeteks webbutik.
Orsak: Ventilationskanalens diameter är för liten eller kanalen är lång och innehåller många böjar. Åtgärd: Om möjligt, byt till en kanal med större diameter. Ofta är det inte möjligt att ändra på detta i efterhand, vilket gör att alternativet blir att byta till en kraftigare köksfläkt. Då bör det noteras att ljudnivån kan öka avsevärt utan att uppsugningsförmågan förbättras i samma utsträckning. Detta beror på luftmotståndet som uppstår i kanalen. Om motståndet är tillräckligt stort har en kraftigare motor enbart påverkan på ljudnivån. Vi rekommenderar en kanaldiameter på 160 mm.
Om det inte är möjligt att ändra kanalen kan ett ytterligare alternativ vara att byta till en cirkulerande modell med kolfilter, där luften renas och återförs till rummet.
Obs! Kontrollera alltid att filtren inte är smutsiga (fett- och/eller kolfilter). Rengör fettfiltret och byt ut eller rengör kolfiltret om det är av en tvättbar typ. Se även frågan och svaret ”Vilka typer av filter finns och vad används de till?” samt ”Hur sköter jag om min köksfläkt?”.
Syftet med en backventil är att förhindra att luften strömmar i fel riktning (från utsidan in till huset) när köksfläkten är avstängd. Backventilen är dock inte en lufttät spjällventil. Framför allt under hösten och vintern märks frånvaron av en backventil som kall luft under köksfläkten. Avsaknad backventil kan också orsaka kondens i kanalen, vilket kan leda till att det droppar vatten från fläkten ner på spishällen.
Luftströmmar i kanalen orsakar alltid visst ljud i köksfläkten. Under vissa omständigheter kan luftflödet också få backventilens klaffar att slå och leda till ”knäppande” eller ”fladdrande” ljud.
Om det gäller en nyinstallerad produkt, kontakta vår service omedelbart. Kontrollera även elanslutningarna till köksfläkten.
För produkter i bruk är den vanligaste orsaken att kondensvatten från en dåligt isolerad kanal har trängt in i fläkten, vilket orsakat skada och utlöst jordfelsbrytaren (se mer under ”Varför droppar vatten från köksfläkten eller varför är det kallt under den?”). Även i detta fall ska du kontakta servicen.
Varför droppar vatten från köksfläkten eller det är kallt under fläkten?
Problemet uppstår särskilt i kallt väder då fukt kondenserar i ventilationskanalen och vatten rinner ner i köksfläkten och vidare till bänkskivan. Vatten som runnit in i motorn orsakar ofta skador på fläkten. Skadan beror inte på köksfläkten utan på kondensvattnet som rinner ner i den. Därför omfattas inte sådana skador av garantin.
Nedan finns allmänna instruktioner och viktiga punkter som kan hjälpa till att minska kondensproblemet:
Vid installation av köksfläkten bör särskild omsorg ges åt såväl monteringsarbetet som till ventilationskanalen. Kanalens lämplighet för frånluft genom fläkten bör säkerställas innan installationen påbörjas. Utöver nationella byggbestämmelser, skall särskild hänsyn tas till följande:
Kanalen skall vara isolerad längs hela sträckan den löper utanför byggnadens isoleringsskikt, med ett tillräckligt och ändamålsenligt värmeisoleringsmaterial.
Rör och eventuella skarvar ska vara hela och helt täta från det uppvärmda utrymmet hela vägen ut till frånluftsutloppet.
Backventilen måste vara installerad och dess funktion bör kontrolleras vid installation. En felaktig backventil kan märkas genom att kall luft strömmar in ovanför spishällen. Se hur backventilen fungerar här.
Ventilationssystemet i byggnaden måste vara korrekt injusterat och man skall säkerställa att huset är i undertryck i förhållande till utomhusluften, enligt föreskrifterna i D2 i Finlands byggbestämmelsesamling. Injustering får endast utföras av certifierat ventilationsföretag.
Läckage och isoleringsproblem i ventilationskanalen orsakar kondens av fuktig frånluft. Det vatten som då rinner genom kanalen kan, utöver att skada köksfläkten, också orsaka fuktskador i byggnaden. Om huset är i övertryck kan backventilen öppnas och släppa in fuktig luft i den kalla delen av kanalen, vilket skapar samma problem trots korrekt isolering.
Kan en köksfläkt sköta grundventilationen i hela bostaden och styra värmeåtervinningsaggregatet (FTX)?
I regel sköts grundventilationen antingen genom självdrag eller med hjälp av en takfläkt/värmeåtervinningsaggregat. Då sugs en liten mängd luft kontinuerligt ut från köket (och eventuellt våtutrymmena) och ersättningsluft tas in i bostaden via de övriga rummens tilluftsventiler.
Lapeteks X2-serie är avsedd för objekt där både ventilationen och borttagningen av matos styrs från köksfläkten.
Lapeteks köksfläktar kan inte styra ventilationsaggregat.
Från och med 1.1.2015 ska köksfläktar vara försedda med en energimärkning som innehåller information om total energiförbrukning samt märkningar gällande motor, belysning, fettuppsamling och ljudnivå. Redan tidigare hade alla större europeiska tillverkare av köksfläktar kommit överens om gemensamma mätnormer för att uppge fläktarnas luftmängds kapacitet (IEC 61591) och ljudnivå (IEC 60704-2-13). Syftet med dessa normer är att ge mer realistisk information om produkternas faktiska prestanda samt att göra uppgifterna jämförbara mellan olika tillverkare. Lapetek började tillämpa dessa normer direkt när de trädde i kraft den 1.1.2002. Värden som anges enligt olika normer är inte jämförbara sinsemellan.
dB(A) är en enhet som anger ljudstyrkan, alltså hur mycket ljud en apparat ger ifrån sig vid användning. Köksfläktens ljudnivå mäts i ett standardiserat ljudmätningsrum för att resultaten ska vara jämförbara mellan olika tillverkare. Ljudnivåer som uppmäts i ett faktiskt köksutrymme motsvarar inte de officiellt angivna värdena.
Intensivläge innebär en högre effekt (luftmängd som sugs in) än den vanliga maxeffekten och är avsedd att användas när det bildas särskilt mycket matos. Beroende på modell är intensivläget aktivt i cirka 7 minuter, därefter återgår motorns effekt till den nivå som var inställd innan intensivläget aktiverades.
Vilka typer av filter finns och vad används de till?
Filtren i köksfläktar är i huvudsak avsedda att avlägsna fett eller lukter/matos. Fettfilter tillverkas av engångstyg eller flerskiktsaluminium. Lapeteks köksfläktar är utrustade med metallfilter som är lätta att underhålla och kan diskas i diskmaskin. De har en labyrintliknande flerskiktsstruktur som gör dem tystare och effektivare än vanliga filter.
Recirkulationsfilter innehåller aktivt kol och används endast i fläktar med recirkulation. Filtren kan vara antingen tvättbara (Longlife) eller utbytbara. I de flesta av Lapeteks köksfläktmodeller används engångs kolfilter som bör bytas ut beroende på hur mycket det används, med ett intervall på 3–12 månader. För Lapeteks standardfläktar finns även tvättbara (Longlife) kolfilter tillgängliga som kan rengöras i diskmaskin med intensivprogram (65 °C eller 55 °C) och torkas i ugn (100 °C i 10 minuter).
Man kan välja mellan en köksfläkt som transporterar luften ut via ventilationskanalen eller en modell som recirkulerar luften tillbaka till rummet med hjälp av ett kolfilter. Vi rekommenderar recirkulerande modeller eftersom de sparar uppvärmningsenergi.
Alla Lapeteks köksfläktar med frånluftsanslutning kan konverteras till recirkulationsfläktar.
Hur kraftfull köksfläkt som behövs beror på flera faktorer som bör beaktas vid valet av fläkt. Faktorer som påverkar effektbehovet inkluderar bl.a.:
Förgreningar i ventilationskanalen, kanalens längd och antal böjar, påverkar prestandan avsevärt mycket och minskar fläktens effektivitet. Ju längre och mer böjd kanalen är, desto kraftigare motor krävs. Det är dock viktigt att notera att sugkraften inte ökar i samma proportion som motoreffekten. Därför rekommenderas att kanalen har en diameter på minst 160 mm och att skarpa böjar och onödigt långa kanaler undviks. Kanalens längd och böjar – alltså motståndet i kanalen – påverkar också ljudnivån från köksfläkten.
Alla Lapeteks köksfläktar har testats och utrustats med tillräckligt kraftfulla motorer för att effektivt avlägsna matos från köket.
Det viktigaste kriteriet vid val av köksfläkt är fastighetens ventilationssystem. Behövs en modell som styr en takfläkt eller en modell med egen motor? Lapetek använder benämningarna X1, X2 och X3 för att beskriva olika ventilationslösningar. I sortimentet finns även särskilda modeller för AC- (växelström) och EC- (likström) takfläktsstyrning.
Vid takfläktlösningar bestäms maxeffekten av den takfläkt eller det värmeåtervinningsaggregat (FTX) som finns på taket. Fläktkåpans form påverkar främst uppsamlingen av matos, men inte luftflödet i någon större utsträckning. Sluteffekten påverkas av ventilationskanalens längd och diameter samt antal böjar i kanalen.
Det är viktigt att komma ihåg att ju smalare och mer böjd ventilationskanalen är, desto större blir effektförlusten – en starkare motor kan inte öka luftflödet i samma proportion som motorstyrkan. Alla Lapeteks köksfläktar har testats och utrustats med tillräckligt kraftfulla motorer för att säkerställa effektiv borttagning av matos i köket.
Uppgifter om effekt och ljudnivå för Lapeteks köksfläktar, som underlättar valet av modell, finns angivna på varje produkts produktsida.
Rådfråga din ventilationsplanerare för att säkerställa det exakta effektbehovet.
Vilken takfläkt kan användas med Lapetek köksfläktar
Lapeteks köksfläktar är designade för att fungera med takfläktar från Vilpe eller andra modeller med motsvarande teknik. I sortimentet finns särskilda modeller för AC- (växelström) och EC- (likström) takfläktsstyrning.
X1 – köksventilation via separat kanal
X2 – köksventilation och frånluft från våtutrymmen kopplas till samma takfläkt
X3 – centraliserad ventilation där endast en spjällventil öppnas och stängs per lägenhet
Eftersom olika tillverkare av takfläktar har olika krav på styrning, är det alltid viktigt att på förhand kontrollera att Lapeteks köksfläkt är kompatibel med den aktuella takfläkten.
Kontrollera kompatibiliteten med tillverkaren av takfläkten.
Var hittar jag produktkoden/numret för köksfläkten / hur identifierar jag modell och typ?
Köksfläktar har en typskylt placerad innanför apparaten, bakom fettfiltren, som identifierar produkten. Om du har frågor gällande köksfläkten, ta bort fettfiltren, fotografera typskylten och bifoga bilden i ett meddelande till Lapeteks Care-kundtjänst.