Vad göra när köksfläkten droppar vatten på spisen?

 

Under vintern ökar problemen med kondensvatten i köket. Om köksfläkten börjar droppa vatten eller dess elektronik blir fuktig och knapparna eller motorn slutar fungera, beror det inte på själva fläkten – problemet orsakas av fukt (kondensvatten) som bildas i ventilationskanalen.

Särskilt under kalla väderförhållanden kan varm, fuktig luft som leds ut genom kanalen kondensera och vattnet rinna ner i fläkten och vidare till spishällen. Vatten som rinner ner i motorn kan också förstöra fläkten. Fläkten tål inte vatten som rinner in i den!

 

veden kondensoituminen

VARFÖR BILDAS KONDENSVATTEN?

Luft innehåller alltid en viss mängd vattenånga. Ju varmare luft, desto mer vattenånga kan den bära. När varm och fuktig luft möter en kall yta kondenseras ångan till vatten.

När fläkten blåser ut varm, fuktig inomhusluft genom en kanal till kallare utomhusluft, kondenseras en del av fukten till droppar på kanalens insida.

Ett annat problem kan vara fel i tryckbalansen i ventilationen. Byggnormerna kräver att husets ventilation ska vara i undertryck jämfört med uteluften. Om ventilationen är i övertryck, trycks varm och fuktig luft ut genom fläktens ventilationskanal och öppnar backventilen. Denna luft kondenseras sedan i kanalen.

Snabba väderomslag, kalla utrymmen eller dåligt isolerade ventilationsrör ökar risken för kondens.



takaiskuventtiilin asentaminen

BACKVENTIL – EN VIKTIG DEL AV FLÄKTEN

Om köksfläkten är ansluten till en egen ventilationskanal utåt är en backventil ett nödvändigt tillbehör. Ventilen har klaffar som öppnas och stängs, och förhindrar att kall luft blåser tillbaka in i bostaden.

Ventilen måste vara korrekt installerad och testad. En trasig eller felinstallerad ventil märks ofta genom att kall luft drar in över spishällen.


Backventiler finns i olika storlekar och kan beställas från Lapeteks webbutik under Tillbehör.

Se i mer detalj hur backventilen fungerar från videon.


patentoitu moottori

KONDENSVATTENBEHÅLLARE – FÖRBÄTTRAR SITUATIONEN

En kondensvattenbehållare förhindrar att kondensvatten som bildas i kanalen rinner ner i köksfläkten och vidare på spisen. Vattnet samlas i behållaren och avdunstar småningom genom flödet av luft när fläkten är i gång.

Behållaren fungerar bäst för små mängder vatten och skyddar fläktens elektronik från fuktskador. Den löser dock inte grundproblemet. Behållare rymmer bara begränsade mängder vatten, så det viktigaste är att förebygga kondens genom rätt isolering och ventilation.

Passar ventilationsrör med diametrar på 125 mm och 160 mm.

Läs mer om uppsamling av kondensvatten här >


TAKAISKUVENTTIILI

VENTILATIONSKANALENS ISOLERING ÄR AVGÖRANDE

Varm, fuktig luft börjar kondensera när den kyls ner eller möter kalla ytor. Därför är det viktigt att hela ventilationskanalen är väl isolerad, särskilt i kalla utrymmen utanför husets isoleringsskikt.

Kanalen och alla fogar måste vara täta och hela från fläkt till utlopp utomhus. Otätheter eller dålig isolering leder till kondens och i värsta fall till fuktskador i byggnaden.

Isolerings problem i ventilationskanalen orsakar kondensation av fuktig frånluftsström som rinner längs kanalen. Som ett resultat kan vattnet som rinner längs kanalen orsaka både skador på köksfläkten och fuktskador på byggnaden.


takaiskuventtilin asennuskohta

HUR PÅVERKAR HUSETS TRYCKSÄTTNING?

Ventilationen ska vara inställd så att huset är i undertryck i förhållande till utomhusluften, enligt finska byggnormer (D2). Byggnaden får inte vara i övertryck men inte heller för mycket i undertryck.

Om huset är i övertryck, trycks inomhusluft ut genom fläktkanalen, vilket öppnar backventilen och leder varm, fuktig luft in i kanalen. Detta orsakar kondens, vilket kan leda till skador både på fläkten och byggnaden.

Ventilationen bör justeras av en certifierad ventilationsinstallatör. Oftast justeras ventilationen av en ventilationsinstallatör förrän huset tas i bruk.

Även om kanalen är rätt isolerad, kommer fel trycksättning i huset fortfarande att orsaka kondensproblem.



KOM IHÅG ATT KONTROLLERA:

  • Att ventilationskanalen är korrekt isolerad hela vägen
  • Att alla skarvar är täta
  • Att en åbackventil är installerad och passar kanalens storlek
  • Att ventilen är monterad i rätt riktning och fungerar
  • Att husets ventilation är i undertryck, inte i övertryck